Януари е специален месец за мен. И тъй като в Португалия (почти) няма сняг, той е и любимият ми месец за снежни, ски приключния. Миналата година се насладихме на снежната красота на Финландия и дори имахме късмет да наблюдаваме Северното Сияние.  Тази година дестинацията, на която се спряхме бе Швейцария. Летяхме до и от Женева, но преди да имаме каквато и да било възможност да разгледаме града, настанихме се  удобно в един влак и потеглихме към Гщаад. Тричасовото пътуване предлага уникални гледки, особено в Алпийския район, така че живо препоръчвам място до прозореца.

Гщаад е малко и симпатично селце в региона Сааненленд (над 1000м надморска височина), където автентичния Алпийски дух и лукса са си уговорили романтична среща. В централната му част традиционни къщи са домакин на модни бутици.

Отивайки на ски, винаги предпочитаме да се настаним максимално близо до лифтовете и пистите. За съжаление, в Гщаад не открихме възможни “ski in- ski out” опции и се спряхме на хотел съвсем близо до кабинковия лифт Eggli. И дори без да го осъзнаваме в началото, терасата ни разкриваше прекрасни гледки към Мон Блан.

Наехме ски екипировката от малко магазинче от другата страна на улицата, което се оказа много удобно. Изкачвайки се нагоре по склона с кабинковия лифт, малкият Гщаад сякаш се бе сгушил в приказната, снежна долина. А след като достигнахме крайната станция, приказката сякаш оживя. Там, точно под тежките ни ски обувки. Спиращите дъха гледки на снежни върхове, наситено зелени борове и утъпкани, широки писти ни посрещнаха на момента. Както и двата бара със слънчеви тераси, идеални за лек обяд и лежерна напитка в ранния следобед. Няма думи на този свят, с които да мога да опиша удивлението си пред величествената природа, създала шедьовър, като този. Както и личното ми щастие и искрен възторг, че мога да му се насладя…

Най-сладкият завършек на прекрасен, ски ден, разбира се е гореща сауна (и чаша червено вино след това). И въпреки, че нищо не може да се сравни с преживяването, което имахме във Финландия, където сауната бе в стаята ни, Гщаад всъщност ни предложи нещо подобно. С едно, малко изключение – намираше се в съседната сграда. Разходката по джапанки и халат в снега обаче, се оказа неочаквано приятна..

Мина е мечтател, който твърдо вярва, че забързаното ежедневие на 21-и век няма никакво право да й отнема мечтите. Дори и някои по-позабравени такива… За това и създава Randomly Blogging Around, като манифест на един бързо-променящ се живот на приключения, където тя споделя своите преживявания без филтър и розови очила.

https://www.randomlybloggingaround.com/